Laura Decker

Laura-dekkerDokumentär om 14-åringen som seglat ensam runt jorden

 

Hon var 14 år vid starten och 16 år vid målgång. Det gör holländska Laura Dekker till den ynga som seglat ensam runt jorden. Här är en dokumentär där vi får följa och känna allt som det innebar att genomföra detta kontroversiella äventyr.

Det var mycket besvär med de holländska myndigheterna innan Laura Dekker, då blott 14 år, fick lätta förtöjningarna på sin 38-fotare “Guppy” och ensam ge sig iväg på sitt livs äventyr.

Myndigheterna ansåg det olämpligt att en så ung person skulle utsätta sig för detta. Inte minst eftersom hon under lång tid skulle vara frånvarande från skolan.

Laura föddes ombord på en båt vid Nya Zeeland 1995 och tillbringade större delen av sina första år ombord på en segelbåt. Att segla runt jorden ensam var hennes stora dröm och Larua själv ansåg att det inte alls skulle bli särskilt farligt. “Så länge man vet vad man gör är det inga problem”.

Efter att myndigheterna anlitat en professionell seglare för att testa hennes förmåga och kunskap lät de henne till slut göra som hon ville. Med villkoret att hon också skulle genomföra en för henne anpassad studieplan.

Vid resans slut ville Laura inte återvända till Holland. Hon tyckte att hon blivit behandlad så illa av myndigheter och media att hon ville återvända och bosätta sig i landet där hon tog sina första steg.

Guiness Rekordbok vägrar att skriva in Lauras bedrift då de inte vill bidra till att ännu yngre personer utsätter sig för detta.

Se dokumentären Laura – yngsta världs­om­seg­la­ren på UR PlayLaura – yngsta världs­om­seg­la­ren på UR Play.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.